Składniki:
- 4 duże jajka (L)
- 200 g masła
- skórka i sok z 1 cytryny lub mandarynki
- 1 szklanka cukru (180 g)
- 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów
- do dekoracji : cukier puder lub lukier
Wykonanie:
Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku o średnicy około 22 – 25 cm. Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Dzięki temu babka nam się nie nie przywrze do formy. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny lub mandarynki, odstawić. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na puszystą masę. Na końcu dodać cukier waniliowy lub wanilinowy. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto. Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem. Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować wg uznania 😉 Smacznego.