Dla zapracowanych i zabieganych mamy babkę wielkanocną na szybko!

Składniki:

  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło wyjąć z lodówki, pokroić w kosteczkę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, bułka tartą lub orzechami. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na gładką masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy i piec przez około 40 minut. Formę odstawić na kratkę na 10 – 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić,udekorować. Wszystko to zdążycie zrobić dziś 😉