Dla zapracowanych i zabieganych mamy babkę wielkanocną na szybko!
Składniki:
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 jajka
- 200 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło wyjąć z lodówki, pokroić w kosteczkę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, bułka tartą lub orzechami. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na gładką masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy i piec przez około 40 minut. Formę odstawić na kratkę na 10 – 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić,udekorować. Wszystko to zdążycie zrobić dziś 😉