Ciasto – czekoladowy samochód

Składniki:

  • 4 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • duży kubek kefiru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kostka margaryny
  • forma do pieczenia w kształcie samochodu

Wykonanie:

Mieszamy w dużej misce lub garnku wszystkie suche składniki. Wbijamy jajka, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz kefir. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, można użyć blendera. Formę smarujemy tłuszczem i przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Dobrze upieczone ciasto nie powinno przywierać do wykałaczki. Opcjonalnie można oblać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.