Masz ochotę na szybki i pyszny dwudaniowy obiad? Szybko przygotuj ten posiłek, który łączy prostotę i wyjątkowy smak.
Na pierwszy ogień – ekspresowy krem pomidorowy. A na drugie danie pieczone piersi z kurczaka i ziemniaczki, a to tego pyszny sos żurawinowy.
Zrobisz go w 15 minut, używając pomidorów krojonych i passaty Helcom. Dodaj odrobinę przypraw, balsamiczny ocet i chrupiące grzanki – obowiązkowy element! Na wierzchu pieczona ciecierzyca Helcom, by było jeszcze smaczniej!
Na drugie danie — pieczona pierś z kurczaka podana z sosem żurawinowym, do tego pieczone ziemniaki z czosnkiem. Pełnia smaku, prosta w przygotowaniu!
Kup produkty z listy składników w Delikatesy Athina online! Linki do produktów znajdziesz w liście składników.
Składniki na zupę:
- Pomidory krojone Helcom – 1 puszka >>Dodaj do listy zakupów<<
- Passata pomidorowa Helcom 720 ml — pół butelki >>Dodaj do listy zakupów<<
- Zioła śródziemnomorskie wg uznania,
- Ocet balsamiczny 1 łyżka >>Dodaj do listy zakupów<<
- Bulion ok. 300 ml >>Dodaj do listy zakupów<<
- Śmietanka 18% wg uznania.
Dodatki:
- Grzanki pszenne z oliwą z oliwek i solą Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- Ciecierzyca Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- Przyprawy.
Składniki na drugie danie (2 porcje):
- Pierś z kurczaka 2 sztuki,
- Olej >>Dodaj do listy zakupów<<
- Ulubione przyprawy,
- Ugotowane ziemniaki 500 g,
- Czosnek w zalewie octowej Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<Masło 1 łyżka,
- Mąka 1 łyżka,
- Bulion 120 ml,
- Żurawina do mięs i serów Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- Ulubiona sałatka.
Wykonanie:
Zupa:
Do garnka wlej passatę, dodaj krojone pomidory, bulion oraz przyprawy, całość gotuj, aż zupa przejdzie cudownym aromatem. Gdy zupa lekko zgęstnieje, dodaj ocet balsamiczny i całość zblenduj. Na koniec śmietanka, grzanki oraz ciecierzyca i pyszna zupa gotowa w kilka chwil.
Drugie danie:
Pierś z kurczaka zamarynuj, w naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, posyp je ulubionymi przyprawami oraz rozgniecionym czosnkiem w zalewie octowej Helcom, obok ułóż zamarynowaną pierś i piecz całość w 180 stopniach przez 20-30 minut. Na patelni roztop masło, dodaj łyżkę mąki i smaż, aż zrobi się złota, cienkim strumieniem wlewaj bulion, cały czas mieszając. Na koniec dodaj żurawinę do mięs i sosów Helcom, wymieszaj i zagotuj.
Przepis przygotowała blogerka gabi.cywinska /_healthy_food_lover