Faszerowane ziemniaki a’la Życie ma smak!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 80 g sera feta
  • 100 g twarożku
  • ząbek czosnku
  • biała cebula
  • szczypiorek (lub zielona część dymki)
  • koperek
  • boczek na skwarki
  • ser żółty do posypania
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Przygotowujemy farsz, mieszając razem wszystkie składniki: wydrążone ziemniaki, fetę, twarożek, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę. Doprawiamy pieprzem. Trochę szczypiorku i koperku zostawiamy do posypania gotowego dania. Farsz najlepiej ugniatać widelcem. Nadziewamy ziemniaki farszem, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy posypane skwarkami i zieleniną.