Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 80 g sera feta
- 100 g twarożku
- ząbek czosnku
- biała cebula
- szczypiorek (lub zielona część dymki)
- koperek
- boczek na skwarki
- ser żółty do posypania
- pieprz, sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Przygotowujemy farsz, mieszając razem wszystkie składniki: wydrążone ziemniaki, fetę, twarożek, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę. Doprawiamy pieprzem. Trochę szczypiorku i koperku zostawiamy do posypania gotowego dania. Farsz najlepiej ugniatać widelcem. Nadziewamy ziemniaki farszem, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy posypane skwarkami i zieleniną.