Feijoada, czyli brazylijski gulasz

Składniki:

  • 500 g fasoli (Helcom)
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 300 g pieczonego schabu
  • 200 g kabanosów
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy (Helcom)
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę namaczamy przez kilka godzin, a następnie gotujemy około godziny z liściem laurowym i dwoma ziarenkami ziela angielskiego (tak by nie zostało dużo wody). Na oliwie podsmażamy posiekaną oliwę i czosnek. Przekładamy je do garnka z fasolą. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do reszty. Na małym ogniu gotujemy 40 minut. Doprawiamy natką pietruszki, majerankiem, pieprzem i solą.