Kokosowe risotto z kurczakiem i ananasem

Składniki:

  • cebula
  • 25 g masła
  • 250 g ryżu na risotto
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 filety z kurczaka (po ok 150 g)
  • 2-3 łyżki oleju
  • puszka ananasa w plastrach (Helcom)
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podpiekamy na maśle. Dodajemy ryż i smażymy chwilę. Wlewamy mleczko kokosowe oraz bulion i gotujemy około 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na oleju, a dwie minuty przed końcem smażenia dodajemy plastry ananasa. Mięso zdejmujemy z patelni, kroimy i podajemy z risottem i ananasem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Źródło: www.styl.pl