Kurczak pieczony w szampanie

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 15 g mąki (do obtoczenia)
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy (Helcom)
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 400 ml śmietany
  • 200 ml szampana

Wykonanie:

Piersi kurczaka obtaczamy w mące z odrobiną soli i pieprzu. Kładziemy na głęboką patelnię i podsmażamy na oliwie. Gdy się przypieką z obydwu stron, dodajemy pieczarki i szampana. Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, a jeśli tak,  przekładamy je na talerz. Nie myjemy patelni i wlewamy na nią śmietanę (przesiąknie aromatem mięsa i pieczarek) i gotujemy przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Polewamy nim kurczaka i gotowe.