Miodownik „Potki” z kaszą manną

Miodownik z kaszą manną to jeden z przepisów, który wygrał w naszym facebookowym konkursie. Według samej autorki Joanny Kończakowskiej ten wypiek to cud – miód, a my się z nią w 100% zgadzamy! Jeśli tylko macie ochotę na kawałek puszystego i pysznego ciasta to poniżej podajemy na niego tradycyjny przepis.

Przepis powstał na bazie produktów Helcom https://helcom.pl/produkty

Składniki:

Ciasto:

  •  0,5 kilograma mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 jajka

Krem nr 1:

  •  3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła

Krem nr 2:

  •  puszka masy kajmakowej lub krówkowej od Helcom

Polewa:

  •  30 dag orzechów włoskich
  •  0,5 szklanki cukru
  •  2 łyżki miodu
  • 0,5 kostki masła

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki przekładamy do miski i za pomocą miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 3 równe części. Każdy z placków pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180℃. Odstawiamy do ostudzenia.

Krem nr 1:

Mleko przelewamy do małego garnka, dodajemy do niego cukier i kaszę manną. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu zgęstnienia. Po ostudzeniu, zimną kaszę ucieramy z miękkim masłem.

Krem nr 2:

Jest już sam w sobie gotowy. 😉

Polewa:

Na początku należy orzechy włoskie sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie do wystygnięcia. Następnie odcedzamy i przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami ( miód, cukier i masło). Wszystko rozpuszczamy i mieszamy.

Czas na połączenie wszystkiego w jedno przepyszne ciasto!

Najpierw dzielimy krem nr 1 na 3 części.

Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 1 część masy, przykrywamy drugim blatem i nakładamy kolejną część kremu. Następnie nakładamy na to kolejny blat, który został posmarowany masą krówkową lub kajmakową. Na górę dajemy pozostałą część masy i polewamy ją wcześniej przygotowaną polewą.

Ciasto odstawiamy do lodówki.

Jak radzi autorka: “Najlepiej pałaszować następnego dnia!”, dzięki temu ciasto będzie bardziej miękkie i puszyste. Smacznego!

“Życie ma smak wtedy, gdy łączą nas wspólne doświadczenia i przeżycia.”