Naleśniki z kwiatem nagietka ;-)

Składniki:

  • 250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody gazowanej Muszynianka
  • jajko
  • 4 łyżki oliwy (Helcom)
  • szczypta soli
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany
  • kwiaty nagietka z łodygą

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto. Najpierw łączymy mąkę, jajko i sól. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mleko i wodę. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy oliwę i odstawiamy je na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak myjemy, wycieramy papierowym ręczniczkiem i odkrawamy łodyżki. Lekko siekamy, kładziemy na patelnię, przeciskamy przez praskę czosnek i smażymy na łyżce oliwy około 3 minuty. Po zdjęciu z ognia łączymy z serem fetą i dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki, minutę z każdej strony. Przy teflonowej patelni nie trzeba dodawać tłuszczu, ponieważ jest w cieście. Na środek naleśnika kładziemy sporą porcję farszu. Chwytając za zewnętrzną krawędź formujemy sakiewki i wiążemy je kwiatem nagietka Naleśnikowe woreczki możemy wstawić na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika.