Składniki:
- 6 filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta mielonego kuminu
- 12 patyczków do szaszłyków
Składniki na sos orzechowy:
- 40 g drobno posiekanej cebuli
- szklanka wody
- pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy (Helcom)
Wykonanie:
W misce wymieszamy sos sojowy, sos pomidorowy, olej arachidowy, przetarty przez praskę czosnek, pieprz i kumin. Wkładamy do marynaty kurczaka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos orzechowy. Do rondla dajemy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią dodajemy masło orzechowe, wodę, sos sojowy i cukier. Gotujemy mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy. Nabijamy mięso na patyczki
i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Podajemy z sosem orzechowym.