Sernik z polewą czekoladową i ze śliwkami w karmelu… Czy to nie brzmi jak poezja? Większość z nas zapewne krzyknie: TAK! Ten nietuzinkowy przepis zawdzięczamy Pani Agnieszce Huber, która została wyróżniona w naszym konkursie na Facebooku.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (z wiaderka)
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 8 jajek
- 300 g cukru
- 2 budynie waniliowe
Śliwki w karmelu:
- 10 śliwek typu węgierka
- 0,5 szklanki cukru
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- 60 g masła
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie formę tortownicy (32 cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko na spód) i wyklejamy ciastem. Następnie podpiekamy ok. 15 minut w ok. 180℃ do lekkiego zrumienienia. Wyciągamy do ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Masło wraz z cukrem i żółtkami ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy ser i dalej miksujemy. Pod koniec miksowania wsypujemy budyń. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i mieszamy delikatnie łącząc z powstałą masą. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Ciasto pieczemy przez około godzinę w 200℃ (góra-dół). Studzimy też około godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec wstawiamy do lodówki na godzinę.
Śliwki w karmelu:
Najpierw należy roztopić cukier na karmel. Potem dodajemy śliwki wydrążone z pestek i pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy do miękkości owoców. Lekko wystudzić i wyłożyć na sernik.
Polewa czekoladowa:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietankę i kakao. Wszystko mieszamy, ale nie gotujemy. Następnie rozprowadzamy polewę na środku sernika.
Cały sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego!
“ Życie ma smak! A jakże, słodkie życie w szczególności (…).”