Grillowane szparagi w szynce a’la Życie ma smak!

Składniki:

  • wiązka zielonych szparagów
  • ulubiona szynka suszona
  • starty Parmezan lub Grana Padano
  • oliwa (Helcom)
  • kolendra

Składniki dressing:

  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżek oliwy (Helcom)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • pieprz

Wykonanie:

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Smarujemy oliwą i ciasno oplatamy plasterkami szynki. Jeden lub pół plasterka na szparaga. Układamy na grillu i grillujemy, aż szynka się zarumieni a szparagi zrobią się chrupiące – obracamy co jakiś czas, by się nie spaliły. Łącząc wszystkie składniki przygotowujemy dressing balsamiczny. Układamy szparagi na talerzu, polewamy sosem i posypujemy startym serem.