Składniki:
- 1 kartonik Passaty Helcom
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 25 g drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
- mozzarella
- bazylia
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie: Zacznij od przygotowania rozczynu.
Drożdże (powinny mieć temperaturę pokojową) rozpuść w ciepłej wodzie, a następnie dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę z solą przesiej do miski i wlej rozczyn, mieszaj składniki przez 3 minuty, a na koniec dolej jeszcze oliwę. Ciasto wyrabiaj, aż uzyska elastyczność. Powinno Ci to zająć około 15 minut. Następnie włóż do miski i przykryte ścierką odstaw na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, pozagniataj je, uformuj z niego dwie kule i na kilka minut przykryj ściereczką. Na dwie posmarowane oliwą blachy wyłóż porcję ciasta i rozprowadź je palcami po całej powierzchni. Nałóż warstwę passaty Helcom, plastry mozzarelli i połówki pomidorków koktajlowych. Po 15 minutach włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni. Na koniec posyp pizze świeżymi listkami bazylii.